Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkinto on lukion valtakunnallinen päättötutkinto, joka järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Tutkinto järjestetään sähköisenä. Tutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista kaikille pakollinen on äidinkielen tai suomi toisena kielenä – koe. Kolme muuta pakollista koetta tutkintoon osallistuva valitsee ryhmästä, johon kuuluvat toisen kotimaisen kielen koe, vieraan kielen koe, matematiikan koe ja reaaliaineissa järjestettävä koe. Neljästä pakollisesta kokeesta yhden tulee olla laajan oppimäärän koe ( ts. A-kieli tai pitkä matematiikka). Pakollisten kokeiden lisäksi kokelas voi osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen. Opiskelijalla on oikeus osallistua kokeeseen opiskeltuaan vähintään kyseisen oppiaineen pakolliset kurssit ennen yo-koetta. Ylioppilastutkinnon tehtävät laaditaan kussakin oppiaineessa valtakunnallisten pakollisten ja syventävien kurssien oppimäärien mukaisesti. Onkin suositeltavaa, että opiskelija sisällyttää lukio-opintoihinsa syventäviä ja soveltavia kursseja niistä aineista, joita hän aikoo kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa. Tutkinnon voi suorittaa yhdellä tutkintokerralla tai hajauttaa maksimissaan kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan.

Yo-tutkinnon keväällä 2022 tai myöhemmin aloittavilla tutkintoon kuuluu viisi koetta, joista äidinkielen ja kirjallisuuden koe on pakollinen kaikille. Lisäksi kokelas valitsee vähintään kolme koetta seuraavista: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli tai reaali. Viidennen kokeen kokelas valitsee itse, esim. toinen reaali tai vieras kieli.

Tarkempia ylioppilaskirjoituksiin liittyviä ohjeita on ylioppilastutkintolautakunnan kotisivulla www.ylioppilastutkinto.fi.

ILMOITTAUTUMINEN KEVÄÄN 2020 JA SYKSYN 2020 KIRJOITUKSIIN

Kevään 2020 YO-kirjoituksiin on ilmoittauduttava pe 22.11.2019 mennessä ja syksyn 2020 ilmoittautuminen päättyy keskiviikkona 27.5.2020. Ilmottautuminen tehdään sähköisesti Wilmassa, mutta edellyttää henkilökohtaista käyntiä opinto-ohjaajalla

ILMOITTAUTUMINEN SYKSYN 2020 YO-KIRJOITUKSIIN

Syksyn 2020 ylioppilaskirjoitukseen tulee ilmoittautua keskiviikkoon 27.5.2020 mennessä. Mikäli olet valmistunut Kulosaaren yhteiskoulusta ja haluat uusia yo-aineitasi ja/tai täydentää tutkintoasi, voit tehdä sen meillä. 

Koronarajoituksista johtuen ilmoittautuminen tapahtuu keväällä 2020 poikkeuksellisesti sähköpostilla opinto-ohjaajien kautta. Mikäli haluat ilmoittautua syksyn yo-kokeisiin, laita opinto-ohjaajalle viesti otsikolla ”Sitova ilmoittautuminen syksyn 2020 YO-kokeisiin”. Kerro viestissäsi seuraavat asiat:

-Nimi, syntymäaika, osoite, puhelin, sähköpostiosoite

-Aine/aineet, joihin haluat ilmoittautua. Kerro myös onko kyseessä aineen uusinta vai tutkinnon täydentäminen ko. aineella. 

-Jos sinulla on ollut aiemmin erityisjärjestelyjä, kerro haetko niitä syksyn kokeisiin

Opinto-ohjaaja kirjaa ilmoittautumisesi järjestelmäämme ja pyytää sinulta vielä sähköpostilla kirjallista vahvistusta. Vahvistettuasi ilmoittautumisen sähköpostilla, ilmoittautuminen on sitova ja velvoittaa maksamaan yo-tutkintomaksut. Lasku lähetetään ilmoittamaanne sähköpostiosoitteeseen. Mikäli  et ole saanUT laskua 25.6. mennessä, ota yhteyttä taloussihteeri Merja Ojaseen (merja.ojanen@www.ksyk.fi).

Abitti-järjestelmän käytön tueksi järjestämme jaksoittain abittiklinikoita, joihin tutkinnon täydentäjät ja uusijat voivat halutessaan osallistua. Abittiklinikoiden ajankohdat löydät lukiokalenterista. 

 Ilmoittautumiset ja lisätietoja saat opinto-ohjaajilta:

Leena Oittila, leena.oittila@www.ksyk.fi, p. 050 409 7858

Essi Haataja, essi.haataja@www.ksyk.fi ,p. 050 593 4080

Riitta Kaisto, riitta.kaisto@www.ksyk.fi , p. 040 080 8351